Veelgestelde vragen over mondmaskers tegen het Coronavirus (COVID-19)
Inhoudsopgave
- Hoe effectief zijn mondmaskers tegen het coronavirus (COVID-19)?
- Welke verschillen zijn er tussen mondmaskers?
- Wat is FFP2?
- Wat is KN95?
- Wat is het verschil tussen KN95 en FFP2?
- Wat is de minimum FFP voor zorgverleners in België?
- Wanneer moet een besmette patiënt een FFP2 masker dragen?
- Is het als essentiële werker noodzakelijk een FFP2 masker te dragen?
- Hoe effectief zijn FFP2 maskers?
- Wie zou geen FFP2 masker moeten dragen?
- Hoe moet ik het mondmasker opdoen?
- Hoe verwijder ik het masker?
- Hoe gebruik ik het mondmasker?
- Hoe lang beschermt een mondmasker?
- Is hergebruik van het mondmasker veilig?
- Hoe moet ik het mondmasker schoonmaken?
- Hoe gebruik ik het mondmasker bij verkoudheid?
- Kan ik het mondmasker retourneren?
- Wat is de levertijd van de mondmaskers?
- Waar kan ik informatie vinden over het coronavirus?
Hoe effectief zijn mondmaskers tegen het coronavirus (COVID-19)?
Mondkapjes met KN95 of FFP2 klasse bieden jezelf bescherming tegen het coronavirus. Met mondkapjes in de categorie IIR/2R bescherm je vooral anderen in je omgeving. Door een mondmasker te dragen, draag je dus in belangrijke mate bij aan de oproep van de Belgische regering om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.
Let op: het gebruik van een doek of mondmasker met FFP1-norm biedt geen adembescherming tegen het coronavirus. Het dragen van een mondmasker heeft alleen zin bij een filterklasse vanaf FFP2. Voor een goede werking van de mondmaskers is het cruciaal dat je voor en na het gebruik grondig je handen wast.
Welke verschillen zijn er tussen mondmaskers?
Er bestaan verschillende soorten mondmaskers. Zo zijn er mondmaskers die vooral gebruikt worden tijdens renovaties en bouwwerkzaamheden (FFP1-norm) en mondmaskers die effectief beschermen tegen virussen (FFP2- of KN95-norm). De mondmaskers van de Mondmasker Specialist behoren tot de laatste categorie en beschermen de drager effectief tegen het coronavirus.
Wat is FFP2?
In België moeten mondkapjes aan de Europese standaard EN 149:2001 voldoen. Deze standaard voor ademhalingsbeschermingsmiddelen heeft drie verschillende klassen (FFP1, FFP2 en FFP3).
FFP1 verwijst naar mondkapjes met de minste filtering. Modkapjes in deze klasse hebben namelijk een aërosolfiltratie van slechts 80%. Bij deze mondkapjes kan tot 22% lekkage plaatsvinden. Dit masker wordt dan ook voornamelijk gebruikt voor bouwerkzaamheden en niet voor bescherming van de gezondheid.
FFP2 maskers filteren maar liefst 94% van de lucht. Bovendien kunnen deze mondkapjes maar 8% lekken. Vanwege de effectiviteit van deze maskers worden deze mondkapjes veel gedragen door professionals in de zorg. Momenteel worden ze veel gebruikt voor bescherming tegen COVID-19/het coronavirus.
FFP3 is het keurmerk voor maskers met een aërosolfiltratie van 99% en een maximum lekkage van 2%. Deze maskers werken met name tegen de bescherming van kleine deeltjes en zijn daarom populair bij mensen die met asbest moeten werken.
Wat is KN95?
KN95 is een Chinese standaard die de kwaliteit van het materiaal van de mondkapjes aangeeft. Mondkapjes die voldoen aan deze norm hebben een filtratie 95% of meer bij deeltjes die groter zijn dan 0,3 micron. KN95 maskers bieden effectief bescherming tegen de verspreiding van virussen als COVID-19/het coronavirus.
Wat is het verschil tussen KN95 en FFP2?
Internationaal wordt de KN95 certificering erkend als de gelijkwaardige variant van de hierboven beschreven FFP2 norm. De ondergrens van het minimaal toegestane filtratie percentage ligt in de KN95 klasse zelfs iets hoger dan bij de Europese FFP2 klasse.
- >90% (KN90) >80% (FFP1)
- >95% (KN95) >94% (FFP2)
- >99,97% (KN100) >99% (FFP3)
Wat is de minimum FFP voor zorgverleners in België?
In België en Europa is het voor professionals in de zorg nodig om een mondkapje te dragen dat ten minste voldoet aan de FFP2 of FFP3 eisen. Deze kapjes zorgen voor de benodigde filtratie, die essentieel is bij de behandeling van patiënten die (vermoedelijk) besmet zijn met COVID-19/het coronavirus.
Wanneer moet een besmette patiënt een FFP2 masker dragen?
Zodra bij een patiënt het vermoeden van besmetting ontstaat, moet deze persoon zo snel mogelijk een masker dragen dat voldoet aan de FFP2 klasse of hoger.
Is het als essentiële werker noodzakelijk een FFP2 masker te dragen?
Heb jij een beroep dat je niet binnen 1,5 meter afstand van je klant kunt uitvoeren? De overheid heeft het (nog) niet verplicht een mondkapje te dragen. Je kunt echter niet met zekerheid stellen of je het virus zelf bij je draagt, dus het is raadzaam een mondkapje te dragen. Op deze manier laat je zien dat je jouw klanten serieus neemt en voorkom je dat hen onnodig besmet.
Hoe effectief zijn FFP2 maskers?
Een virus, zoals COVID-19, kan verspreid worden door vochtdruppeltjes vanuit de longen, die via kuchen of niezen je lichaam verlaten. Deze druppeltjes kunnen 1,5 meter ver reiken en iedereen die zich binnen die afstand bevindt besmetten. Bovendien kunnen de druppeltjes op oppervlakten belanden, die later door anderen aangeraakt worden. Mondkapjes die ten minste voldoen aan het FFP2 keurmerk, zijn effectief in het voorkomen van deze manier van verspreiding. Centers for Disease Control and Prevention raadt aan maskers te dragen om het coronavirus tegen te gaan. Met name in publieke omgevingen waar social distancing lastig te handhaven is, zoals in supermarkten, apotheken en openbaar vervoer, wordt het sterk geadviseerd.
Wie zou geen FFP2 masker moeten dragen?
Kinderen jonger dan twee jaar, mensen met ademhalingsproblemen en mensen die niet in staat zijn zelf het masker af te zetten, kunnen beter geen mondkapje dragen.
Hoe moet ik het mondmasker opdoen?
Stap 1: Reinig je handen met zeep en water of met alcoholhoudende desinfecterende handgel.
Stap 2: Zorg dat je mond en neus volledig bedekt zijn met het masker en controleer dat er geen open ruimtes zijn tussen je gezicht en het masker.
Stap 3: Voorkom dat je het masker tijdens gebruik aanraakt. Wanneer je dit wel doet, dien je direct je handen te reinigen met zeep en water of met alcoholhoudende desinfecterende handgel.
Stap 4: Vervang het masker voor een nieuw exemplaar zodra het vochtig is geworden. Let op dat je maskers voor eenmalig gebruik niet meermaals gebruikt.
Stap 5: Verwijder het masker door het aan de achterkant vast te pakken en gooi het weg in een afgesloten prullenbak. Probeer te voorkomen dat je het masker aan de voorkant aanraakt.
Hoe verwijder ik het masker?
Stap 1: Pak het masker aan de achterkant vast en voorkom dat je het beschermende deel aanraakt.
Stap 2: Gooi het mondmasker weg in een afgesloten prullenbak.
Stap 3: Was na gebruik zorgvuldig je handen met zeep en water of met alcoholhoudende desinfecterende handgel.
Hoe gebruik ik het mondmasker?
Het belangrijkste bij het gebruik van het mondmasker is dat deze de ademweg goed afsluit. Zorg er dus voor dat het masker volledig aansluit op je gezicht. Gebruik ook de vervormbare neusstrip voor een ideale pasvorm.
Het is belangrijk om de voorkant van het masker nooit aan te raken. Was voor en na het gebruik altijd goed je handen. Na gebruik moet je het mondmasker in een afgesloten vuilnisbak weggooien.
Let op: gezichtshaar, zoals een baard, verstoort de aansluiting met het gezicht en zorgt ervoor dat de mondmaskers minder goed werken.
Hoelang beschermt een mondmasker?
Het wordt aangeraden om een mondmasker niet langer dan acht uur te gebruiken. In de volgende gevallen is het raadzaam het mondmasker eerder te vervangen:
1) Ademhalen wordt moeilijker
2) Het mondmasker is beschadigd
3) Het mondmasker is vochtig
Hou er bij het plaatsen van je bestelling dus rekening mee dat je voldoende mondmaskers bestelt.
Let op: vochtige en/of beschadigde mondmaskers bieden geen bescherming.
Is hergebruik van het mondmasker veilig?
We adviseren om het mondmasker in elk geval om de acht uur te vervangen. Indien je het mondmasker gebruikt bij de behandeling van besmette personen is het af te raden het masker na de behandeling opnieuw te gebruiken. Nu er een nijpend tekort is aan mondmaskers onderzoekt men de mogelijkheid om maskers te desinfecteren. Garanties hiervoor zijn er nog niet.
Hoe moet ik het mondmasker schoonmaken/reinigen?
De mogelijkheid om de mondmaskers te desinfecteren wordt momenteel onderzocht. De resultaten van dit onderzoek zijn vooralsnog onbekend.
Hoe gebruik ik een mondmasker bij een verkoudheid?
Het dragen van een mondmasker terwijl je verkouden bent, is zeer sociaal. Je houdt hierdoor namelijk je bacteriën bij je en voorkomt dat anderen ziek worden wanneer je ademt of niest. Volg voor het gebruik onze normale gebruiksinstructies.
Kan ik het mondmasker retourneren?
Het mondmasker mag binnen de 14 dagen geretourneerd worden mits deze niet uit de verpakking is gehaald. Wegens hygiënische redenen mogen wij deze niet in ontvangst nemen.
Wat is de levertijd van de mondmaskers?
Na plaatsing van je bestelling, worden de mondmaskers binnen 2 á 3 werkdagen bij je bezorgd. We verzenden je bestelling veilig.
Welke betalingen worden geaccepteerd?
We bieden een veilige en versleutelde (https) betaalomgeving via jouw bank.
Je kunt betalen via IDEAL, VISA, SOFORT en ook Bankcontact. Betalingen via een bankoverschrijving worden eveneens geaccepteerd.
Waar kan ik informatie vinden over het coronavirus?
Voor de meest actuele en betrouwbare informatie over het COVID-19 virus (coronavirus) is het raadzaam om de sites van het FOD en de WHO goed in de gaten te houden.
Actuele informatie over het coronavirus: https://www.info-coronavirus.be/nl/
Laatste updates van de WHO: who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019